Allerginen samppanjalle ja valkoviinille?

maanantai 29. elokuu 2016

Vuosi sitten alkoi huonosti nukutut yöt ja sydämentykytykset. Luulin tunnetta stressireaktioksi, mutta vähitellen olet oppinut tässä vuoden aikana, että en saa juoda valkoviiniä tai samppanjaa. Ne ketkä minut tuntevat, tietävät että muuta en juurikaan juo. Punaviiniä en juo usein migreenin pelon takia ja drinkkini ovat yleensä aina samppanjapohjaisia.

Avec Sofié blog / Samppanja-allergia

Jos juon yhdenkin lasillisen valkoviiniä tai samppanjaa, en nuku seuraavana yönä ollenkaan. Meni kauan ennen kuin ymmärsin mistä se johtui ja tällä viikolla, kun kieltäydyin työpaikalla samppanjasta, kertoi työkaverini samasta vaivasta. Mitään lääkärin diagnoosia en ole vielä hakenut, mutta on mielenkiintoista, miten yhtäkkiä oma kroppa alkaa käyttäytyä näin.

Minulla ei ole ikinä ollut mitään vastaavaa, mutta uskon, että jos kärsii rytmihäiriöistä, on tilanne sama. Olen jopa alkanut pelätä viinilasillista, sillä olen tiennyt, että kroppa menee ylikierroksille ja unta ei tule seuraavana yönä ollenkaan. Nykyään jos juon lasillisen viiniä, muistan juoda 5 lasillista vettä heti sen jälkeen tasapainottaakseni viinin vaikutusta.

Avec Sofié blog / Samppanja-allergia

On jopa hieman surkuhupaisaa, että juuri minä alan kärsiä tällaisesta allergiasta tai yliherkkyydestä, sillä kun en mitään muuta viinin ja samppanjan lisäksi juo kuin vettä. On ollut hieman jopa ärsyttävä alkaa selittämään miksi ei voi juoda samppanjaa, sillä kuinka moni on oikeasti yliherkkä viinille tai kuplivalle? En tiedä onko tällaiseen yliherkkyyteen edes lääkkeitä? Olisi kiva kuulla, jos teillä olisi vastaavasta kokemuksia :)


8 Responses to “Allerginen samppanjalle ja valkoviinille?”

 1. Helena sanoo:

  Googleta histamiiniallergia ihan kokeeksi. Kaverille tuli nimittäin ihan samoja oireita muutama vuosi sitten ja tämä selvisi syyksi. Sen kanssa pystyy kyllä elämään :-)

 2. Ulrika sanoo:

  Histamiiniyliherkkyys voisi olla. Se on lääketieteessä hieman huonosti määritelty/tunnettu. Histaminia vapauttavat ruoka-aineet (viini, kovat juustot, hiivaleipä jne jne) voivat herkistyneellä henkilöllä aiheuttaa moninaisia oireita. Syyksi on epäilty histamiinia elimistössä hajottavan diamiinioksidaasin (DAO) vähyyttä/puutetta. Tuota DAO:a sisältävillä kapseleilla voi oireita yrittää lievittää. Histamiininiukkaa dieettiä voi kokeilla.

 3. Tirli sanoo:

  Mielenkiintoista! Mulla on sama ongelma. Juon alkoholia todella harvoin. Parinkin lasin jälkeen uni ei tule millään. Valitsen usein juuri kuohuviinin tai valkkarin, tosin en ole osannut yhdistää ko juomia unettomuuteen, olen vain ajatellut että alkoholi vaan vaikuttaa minuun näin.

 4. Erica sanoo:

  Olen yhtä lailla tullut tosi herkäksi kaikelle alkoholille, mikä on kohdallani lähinnä huvittavaa. Alkossa eri tehtävissä takana työvuosia neljä, heh. :)

 5. Janette sanoo:

  Mielenkiintoista, itselleni taas valkoviinistä tulee suu täyteen typeriä ja kipeitä aftoja.. Ja monikossa nimenomaan. Syytä en tiedä, mutta varmaksi voin sanoa että valkoviinistä tulee, kokeiltu on niin monta kertaa. Harmillista!

 6. Elisabeth sanoo:

  Kuulemma uuden tutkimuksen mukaan noin 7 prosenttia ihmisistä on fyysisesti allergisia alkoholille: http://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/nain-moni-on-allerginen-viinille-oletko-sinakin/3296676. Allergialiiton mukaan, http://www.allergia.fi/allergiat/alkoholi/, antihistamiini- ja kortikoiditabletit auttavat, mutta kannattaa ensin käydä allergiatestissä.

  xxx
  E
  http://helsinkidragonfly.blogspot.fi/

 7. Merja sanoo:

  Sulfiititko syynä, minä saan valkoviinista ja kuohuvista rajun nuhan ja jopa tulehduskipuoireita kurkkuun, niveliin. Ei yhtään mukavaa. Antihistamiinilla pärjään jos otan napin ajoissa.

 8. AnneK sanoo:

  Samoja oireita on tullut koettua. Joskus otan lasten aspirinin, että saan pumpun rauhoittumaan, ja saan unenpäästä kiinni. Samppanjasta voin saada nenäni yhtäkkiä tukkoiseksi, mutta en kaikista merkeistä? Otin ystävältä mallia; kun hän ottaa viinikulauksen, sen jälkeen myös vettä. Tuntuu auttavan siihen ettei yöunet ihan kokonaan häviä. Vähän sama asia ettei juo kahvia enää klo 17 jälkeen. Punaviineistä sain myös pääänsärkyä, ja vältän näitä jotka sisältävät paljon tanniineja. Kaikki ns talon pöytäviinit kierrän kyllä kaukaa.. Keho on kyllä hyvä opettaja käyttäjälleen. ;)

Kommentoi