Päivän kalasaalis

keskiviikko 30. lokakuu 2013

lautasella.

En ole aiemmin ollut kovinkaan suuri juuresten ystävä muuten kuin porkkanan, maa-artisokan ja punajuuren. Muutama vuosi sitten tosin löysin palsternakan ja nykyään rouskuttelen sitä hyvin mielelläni, niin raakana, keitoissa ja lastuina. Palsternakka on ihana voimakas lisäke lautasella.

Itse olen kaikkiruokainen vaikka kasvispainotteisesti syökin. Nyt kun asustelen Charin kanssa, niin pöytään ei ole tainnut eksyä kertaakaan punaista lihaa sitten elokuun, vaan aika kasvispainotteisesti on mennyt tämä syksy. Onneksi Char syö kumminkin kalaa, sillä kalaruoista en ihan helposti kyllä luovu.

Toissa sunnuntaina lautaselle eksyi palsternakan lisäksi myös sitä toista herkkuani, punajuurta. Muotoilin punajuuret palloiksi palloraudalla. Punajuuripalleroiset saivat seurakseen kuhaa, joka makoili lämpimällä pinaattipedillä. Lautanen koristeltiin vielä uunissa kullatuilla palsternakkalastuilla. Peitokseen ruoka sai vielä vihertävän yrttikastikkeen.

Tarvitset:

Punajuurta (500g)

Kuhaa

1 palsternakka

Tuoretta pinaattia

2 dl ruokakermaa

1 nippu tuoretta tilliä

1 nippu tuoretta basilikaa

Voita

Suolaa

Pippuria

Seesaminsiemeniä

Öljyä

 

Kuori punajuuret ja laita ne hyvissä ajoin kiehumaan ennen muuta ruoan valmistusta. Punajuuret tarvitsevat paljon aikaa pehmetäkseen, joten anna niiden uiskennella kauan lämpimässä vedessä. Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen. Höylää punajuuresta lastuja juustohöylää käyttäen. Itse en kuorinut palsternakkaa, vaan höyläsin lastuja kuorineen päivineen. Kun palsternakka on lastutettu, asettele lastut pellille. Roiski lastujen päälle hivenen öljyä ja ripottele päälle vielä suolaa. Anna lastujen olla uunissa ainakin 20 minuuttia tai niin kauan kunnes ne ovat rapeita ja kullertavia.

Kastike valmistuu kätevästi tehosekoittimessa. Lisää yrtit tehosekoittimeen kera tilkan öljyä. Kun yrtit ovat silpoutuneet, kaada kerma joukkoon ja pyöräytä kastike vihreäksi. Lisää kastike kattilaan, lisää mausteita oman mielen mukaan ja lämmitä.

Kun punajuuret ovat pehmenneet ja palsternakat rapsakoituneet, on aika laittaa pinaatit pannulle. Lämmitä voi ja laita pinaatit kalan kanssa pannulle. Mausta oman maun mukaan. Sillä välin kun pinaatit paistuvat ja kala kypsentyy, tee punajuurista palloja palloraudalla.

Laita pinaattipeti lautaselle ja nosta kala sen päälle. Ripottele palsternakkalastut peitoksi ja punajuuripallot kalan kaveriksi. Pirskottele kastiketta päälle ja sievistä annos seesaminsiemenillä.


12 Responses to “Päivän kalasaalis”

 1. Vierailija sanoo:

  Näyttää ja kuulostaa herkulliselta.  Juuri sopivaa syysruokaa

  Kiitos inspiraatiosta!

  Veronica

   

 2. Vierailija sanoo:

  Aivan ihana annos! rakastan punajuurta ja tutustuin palsternakkaankin lähemmin viime vuonna :) 

   

  annemi / 52 Weeks of Deliciousness

 3. Vierailija sanoo:

  Palsternakka on ihanaa, mutta punajuureen en yrityksistä huolimatta ole ihastunut.

   

  Lumo

 4. Vierailija sanoo:

  Kuulostaa ja näyttää todella herkulliselta! Täytyy ehdottomasti kokeilla, kiitos ohjeesta! 

  http://entajosalkaisit.blogspot.fi/

 5. Vierailija sanoo:

  Todella kauniita kuvia! Itse harvoin valmistan kuhaa kotona, mutta nyt ehkä uskallan kokeilla sitä!

   

  xxx

  E

  http://dragonflyelisabeth.blogspot.fi/

 6. Vierailija sanoo:

  Heippa :)

   

  Juurikin niin, sievää syysruokaa :)

 7. Vierailija sanoo:

  Kiva, että tykkäät :*

  Palsternakka ei ole aina ollut se suurin herkku mutta nyt sitä menee nassuun tosi usein :)

 8. Vierailija sanoo:

  Hmm. Mitä ihmettä? Edes vuohenjuuston ja hunajan kera?

 9. Vierailija sanoo:

  Oleppas hyvä :)

   

  Voikun olisi arkenakin valoisaa, sillä nyt ei ole oikein mitään inspiraatiota kokkailla arkisin kun ruokakuvista tulee mitä sattuu kun ei ole luonnonvaloa :/

 10. Vierailija sanoo:

  kiva, että tykkäät :)

  No sitä ei tarvitse pelätä. Kuha on kiva kala :)

 11. Vierailija sanoo:

  Nam! Näyttääpäs herkulliselta. Ja varmasti oli hyvää… :)

  Haaste blogiperiaatteistasi odottelee blogissani:

  http://www.imageblackwhite.com/2013/10/haaste-blogiperiaatteeni.html

   

  Terkkuloin,

  IMAGE

 12. Vierailija sanoo:

  Heippa Sofié!

  Tein vähän aikaa sitten postauksen tekemästäni jokirapusalaatista ja olemme lukijoiden kanssa pohtineet, minkälainen kastike salaatin kanssa sopisi. Osaisitko sinä alaa paremmin tuntevana auttaa? :) Itse en tosissaan ole perehtynyt kastikkeisiin, enkä tiedä mitkä maut täydentävät toisiaan. Olisi mahtavaa, jos osaisit auttaa! Blogisi on muuten ihana <3

  Tässä linkki postaukseen:

  http://minna-rose.blogspot.fi/2013/10/jokirapusalaatti.html

   

  – Minna

Kommentoi